“…maka adalah Beta ini tiadalah sedua Beta harapkan yang sebelah Hulu hanyalah Orang Besar-Besar Beta di Raub akan membela pelihara sebelah Hulu,itupun dengan segala-gala anak Raja-Raja Dagang kerana Beta sebab boleh menjadi Raja dengan pertolongan daripada orang dagang. Maka itulah kita maalumkan kepada sekelian Dato’-dato’ dan Raja-Raja Dagang maka adalah Beta ini wallahi wabillahi tiadalah Beta berubahkan beralih bagaimana yang dipersumpahkan dahulu itulah adanya. Suatu pun tiada tanda khatnya hanyalah doa fi kulli waktin wahi itulah adanya”.

Blog ini mengutarakan isu-isu semasa yang berlaku di daerah Raub, khususnya & di seluruh negara amnya. Ada mata, pandang. Ada telinga, dengar. Ada akal, nilai. Ada BERANI, tegur-tegurkan.

UNTUK SEMUA YB DI PERINGKAT ADUN DAN PARLIMEN,


JIKA BENAR BERJUANG UNTUK RAKYAT, SILA KELUAR DARI PARTI MASING-MASING... JADI WAKIL RAKYAT BUKAN WAKIL PARTISAN!!!!

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT OLEH RAKYAT!

Search This Blog

16 July 2010

KUAK SEDIKIT DAUN PINTU MINDA 2

"Sejarah adalah sebahagian dari diri sebagai bangsa, dia tidak boleh dipisahkan apalagi dilupakan. Melupakan sejarah - apalagi meninggalkan sejarah - sama ertinya dengan kehancuran sebuah bangsa." (Soekarno, 17 Ogos 1966)

Ungkapan itu perlu kita selami sedalam-dalamnya...

Sayangnya nilai 'sejarah' dalam Malaysia moden hari ini sudah terlalu 'murah'. Malah jika diajukan soalan kepada belia-belia Malaysia hari ini, ARD percaya terkedu lidah mereka apabila soalan-soalan sejarah negara dilontarkan kepada mereka....

ARD ingin menjana minda pembaca tentang REVOLUSI lagi. Mengapa berlaku revolusi? Siapa Pendokong revolusi? Apakah impak apabila berlakunya revolusi?

ARD bukan nak ajak rakyat melakukan pembelotan kepada tanah air tercinta ini.... Tetapi ingin berkongsi rasa gundah memikirkan masa depan rakyat dan negara.... Memikirkan bersama-sama bagaimana cara yang terbaik untuk mengekang, merawat dan mencegah anasir-anasir yang menjadi 'barah' kepada rakyat. Gejala RASUAH, BUANG ANAK, DADAH, MAKSIAT melemahkan minda rakyat.... yang menghancurkan jati diri seseorang yang bergelar RAKYAT MALAYSIA.

Kekadang pihak-pihak yang berkenaan punya agenda tersendiri yang menjadi mangsa adalah RAKYAT... Rakyat sekadar menuruti dasar-dasar yang dibuat pemerintah. Itulah hakikatnya. Apa yang pemerintah kata 'BAIK'... Maka rakyat pun kata 'BAIK'... Kerana itu, RAKYAT perlu membuat revolusi minda, jangan bergantung kepada tindakan-tindakan pemerintah yang bakal meletakkan buah catur mengikut cita rasa mereka sahaja. Cita rasa pemerintah berbeza dengan cita rasa orang kampung... Sesetengah orang VVIP makan sesenduk nasi udah kenyang.... Maka diarahnya orang kampung makan ikut cara dia.... MANA BOLEH!...

RAKYAT diminta ubah gaya hidup tetapi pembaziran wang rakyat tetap berleluasa.... Kalau nak ubah gaya hidup, semua pihak perlu terlibat.... dari peringkat bapak-bapak menteri, kementerian-kementerian, jabatan-jabatan hingga ke rakyat. Ini idak.... kenderaan kerajaan sekarang banyak yang guna jenama luar... Secara tidak langsung menidakkan barangan buatan Malaysia. Suruh rakyat beli barangan buatan Malaysia tetapi pemerintah boleh beli kenderaan jenama luar negara... ADIL ke? Tengok iklan kat t.v. kemain la hebatnya....

Rakyat perlu mencorakkan 'KERAJAAN' kerana itulah prinsip sesebuah kerajaan... Satu organisasi yang dibentuk untuk memberikan kemakmuran kepada negara dan menjamin kesejahteraan rakyat. Kalau 'KERAJAAN' mencorakkan rakyat.... Maka, selagi itulah rakyat menjadi patungan.

SALAM RAKYAT! SALAM PERJUANGAN!
No comments:

Post a Comment