“…maka adalah Beta ini tiadalah sedua Beta harapkan yang sebelah Hulu hanyalah Orang Besar-Besar Beta di Raub akan membela pelihara sebelah Hulu,itupun dengan segala-gala anak Raja-Raja Dagang kerana Beta sebab boleh menjadi Raja dengan pertolongan daripada orang dagang. Maka itulah kita maalumkan kepada sekelian Dato’-dato’ dan Raja-Raja Dagang maka adalah Beta ini wallahi wabillahi tiadalah Beta berubahkan beralih bagaimana yang dipersumpahkan dahulu itulah adanya. Suatu pun tiada tanda khatnya hanyalah doa fi kulli waktin wahi itulah adanya”.

Blog ini mengutarakan isu-isu semasa yang berlaku di daerah Raub, khususnya & di seluruh negara amnya. Ada mata, pandang. Ada telinga, dengar. Ada akal, nilai. Ada BERANI, tegur-tegurkan.

UNTUK SEMUA YB DI PERINGKAT ADUN DAN PARLIMEN,


JIKA BENAR BERJUANG UNTUK RAKYAT, SILA KELUAR DARI PARTI MASING-MASING... JADI WAKIL RAKYAT BUKAN WAKIL PARTISAN!!!!

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT OLEH RAKYAT!

Search This Blog

13 April 2011

ISTILAH RAKYAT

Salam Rakyat! Salam Perjuangan!!!

Siapa Perdana Menteri dan siapa Rakyat? Di media cetak dan elektronik seringkali membuat kenyataan yang berbunyi begini..... "Perdana Menteri telah mengadakan majlis ramah mesra bersama rakyat....." Pendapat aku la....jika seorang berjawatan Perdana Menteri adalah TIDAK LAYAK menggunakan istilah RAKYAT..... Adalah lebih manis menggunakan perkataan MASYARAKAT...... Ini kerana seorang Perdana Menteri itu sendiri adalah datangnya dari kelompok RAKYAT. Jika Sultan....YA penggunaan istilah RAKYAT adalah WAJAR.

Harap Dewan Bahasa dan Pustaka buat kajian tentang perkara ini..... SUMBANG bebeno bunyinya!

Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkukuh Bahasa Inggeris
No comments:

Post a Comment