“…maka adalah Beta ini tiadalah sedua Beta harapkan yang sebelah Hulu hanyalah Orang Besar-Besar Beta di Raub akan membela pelihara sebelah Hulu,itupun dengan segala-gala anak Raja-Raja Dagang kerana Beta sebab boleh menjadi Raja dengan pertolongan daripada orang dagang. Maka itulah kita maalumkan kepada sekelian Dato’-dato’ dan Raja-Raja Dagang maka adalah Beta ini wallahi wabillahi tiadalah Beta berubahkan beralih bagaimana yang dipersumpahkan dahulu itulah adanya. Suatu pun tiada tanda khatnya hanyalah doa fi kulli waktin wahi itulah adanya”.

Blog ini mengutarakan isu-isu semasa yang berlaku di daerah Raub, khususnya & di seluruh negara amnya. Ada mata, pandang. Ada telinga, dengar. Ada akal, nilai. Ada BERANI, tegur-tegurkan.

UNTUK SEMUA YB DI PERINGKAT ADUN DAN PARLIMEN,


JIKA BENAR BERJUANG UNTUK RAKYAT, SILA KELUAR DARI PARTI MASING-MASING... JADI WAKIL RAKYAT BUKAN WAKIL PARTISAN!!!!

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT OLEH RAKYAT!

Search This Blog

04 March 2013

CATUR


Salam Rakyat, salam perjuangan....

Alfathihah...Semoga roh anggota keselamatan yang terkorban dalam krisis Lahad Datu dicucuri rahmat oleh-NYA.

Pertama kalinya posting di tahun 2013... Anak Raja Dagang pada mulanya ingin ‘membekukan’ aktiviti di blog ini namun jiwa tidak tenteram kiranya apa yang berbuku di hati tidak diluahkan untuk tatapan massa.
Malaysia umumnya ‘bersedih’.....cuma tidak kita dengar rengek sayu teriakannya kerana sudah menjadi lumrah kita kalau kita kecap kejayaan, kecemerlangan dan gemilang tiga hari tiga malam cerita tentangnya tak habis-habis dibicara. Tapi bila kita bersedih, murung....kita mendiamkan diri... tapi bibir tetap tersenyum....senyum 'tauwo'.

Semoga warga Malaysia ambil iktibar dengan apa yang telah berlaku dahulu dan akhir-akhir ini. Biarlah berpandangan jauh apabila ingin bertindak. Jika tidak, suatu hari nanti tanpa sedar tindak tanduk selama hari ini mula menjadi ‘senjata makan tuan’.

Ibarat bermain catur, si pemain sanggup korbankan kesatria, kuda, gajah dan bidak untuk memperolehi kemenangan tanpa disangka rupanya yang tinggal hanya permaisuri dan raja di papan catur.... barulah kita sadar bahawa kita sudah tiada ‘rakyat’ untuk bersorak sorai meraikan kemenangan kita. Kerana nafsu, tiada makna nak raikan kemenangan andaikata yang tinggal cuma permaisuri dan raja....
Justeru, berbijaksana jika ingin membuat percaturan.....

Nak faham, faham je la yeeer

Salam Rakyat, salam perjuangan
Dari Rakyat Untuk Rakyat.

No comments:

Post a Comment