“…maka adalah Beta ini tiadalah sedua Beta harapkan yang sebelah Hulu hanyalah Orang Besar-Besar Beta di Raub akan membela pelihara sebelah Hulu,itupun dengan segala-gala anak Raja-Raja Dagang kerana Beta sebab boleh menjadi Raja dengan pertolongan daripada orang dagang. Maka itulah kita maalumkan kepada sekelian Dato’-dato’ dan Raja-Raja Dagang maka adalah Beta ini wallahi wabillahi tiadalah Beta berubahkan beralih bagaimana yang dipersumpahkan dahulu itulah adanya. Suatu pun tiada tanda khatnya hanyalah doa fi kulli waktin wahi itulah adanya”.

Blog ini mengutarakan isu-isu semasa yang berlaku di daerah Raub, khususnya & di seluruh negara amnya. Ada mata, pandang. Ada telinga, dengar. Ada akal, nilai. Ada BERANI, tegur-tegurkan.

UNTUK SEMUA YB DI PERINGKAT ADUN DAN PARLIMEN,


JIKA BENAR BERJUANG UNTUK RAKYAT, SILA KELUAR DARI PARTI MASING-MASING... JADI WAKIL RAKYAT BUKAN WAKIL PARTISAN!!!!

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT OLEH RAKYAT!

Search This Blog

17 August 2010

MASIH BELUM TERLEWAT....

Masih belum terlewat. Ungkapan pembuka bicara Anak Raja Dagang untuk posting kali ini. Ianya menyentuh tragedi paling dasyat dalam sejarah tanah air menyentuh aktiviti buang bayi. Betapa ramai pasangan 'halal' yang menginginkan anak berusaha pelbagai cara dan wang ringgit dalam waktu yang sama pula betapa ramai pasangan 'haram' tanpa perikemanusiaan membuang anak hasil dari perbuatan sumbang mereka.

Selama ini permasalahan seperti rakaman 3gp yang memaparkan jenayah maksiat di kalangan muda mudi kita hanya dianggap satu masalah yang terpencil... Hari ini, hasil daripada sikap sambil lewa itu sudah kenampakan... Maka media arus perdana tidak pernah sunyi dengan kisah penemuan bayi di dalam tong sampah, di dalam longkang, di dalam sungai.... Satu sikap melebihi dari seekor binatang telah menguasai minda makhluk Allah yang bergelar MANUSIA.

Apabila sudah menjadi parah, berbagai tindakan yang dicadangkan oleh pihak pemerintah untuk mengatasi masalah ini. Inilah sikap pemerintah asalnya kudis dibiar-biarkan, bila dah jadi barah barulah ke hulu ke hilir pelbagai cadangan dicanangkan termasuklah untuk menubuhkan sekolah untuk remaja mengandung luar nikah. Apa cerita ni???? Sudah terlalu banyak perkara yang menimpa.....pihak pemerintah masih belum bijak untuk mengambil iktibar.... ATAU mungkin belum terkena kepada darah daging sendiri....?

Permasalahan masa kini adalah berpunca apabila kita abaikan agama.... Sekelompok orang hanya mahu menikmati cantiknya Islam, sekelompok pula mengaut keuntungan dari Islam, sekelompok hanya berTOPENGkan Islam, sekelompok memang yakin dan percaya Islam itu cantik, memberi keadilan kepada semua manusia tanpa mengira kaum, anutan agama dan keturunan...tetapi kelompok yang terakhir tidak pula diberi peluang membuktikannya... MENGAPA? Selama 50 tahun lebih....pemerintah masih dari satu kelompok yang sama semenjak merdeka tetapi pekung jelas sana dan sini masih berdegil mengatakan kalian yang terbaik!...

Hatta hanya Islam yang mampu menghapuskan 'barah-barah-barah' yang menular hari ini. Tetapi kesombongan mengatasi kebebalan kalian... Hakikatnya PERUNDANGAN ISLAM melangkaui apa jua perundangan yang dicipta manusia selama ini.... Bayangkan sombongnya manusia kepada Allah SWT yang mencipta mereka.... Hingga sanggup mencela hukum dan perundangan yang diturunkan Allah SWT.

Hmmm... Bila berlaku kes-kes pelik.... contohnya H1n1.... Khinzir yang jadi mangsa.... Bila berlaku 'Kencing Tikus'.... Tikus mendapat nama..... Sedarkah bahawa Allah SWT juga yang mencipta semua hidupan di muka bumi ini? Hatta virus-virus yang tak mampu dilihat mata kasar itu pun Allah SWT jua yang mencipta.... Hakikatnya segala penyakit pelik akhir-akhir ini datangnya dari Allah SWT.... Jangan lak kata Anak Raja Dagang sudah sesat.... Ada sambungan lagi... Allah SWT menurunkan penyakit @ wabak untuk mengingatkan manusia bahawa Allah SWT telah memerintah manusia ini agar melakukan segala suruhanNYA...meninggalkan apa yang dilarangNYA.... Taati PERINTAHNYA...(Bila disebut PERINTAH sudah pasti ada peraturan-peraturan) Tetapi sayangnya manusia masih ego dan sombong mengatakan bahawa mereka(MANUSIA) berkuasa mengatasi apa jua masalah dengan akal fikiran yang ada...

Maka, macam kerajaan lah jika rakyat engkar surai demonstrasi... tangkap dan hambat dengan FRU berserta polis preman.... Allah SWT hanya sekadar menghantar 'penguatkuasa' yang sekecil-kecil zarah....Itu pun DIA hanya bagi 'notis' je dahulu..... Hukuman hanya dijalankan di HARI PERHITUNGAN kelak! Jadi RAKYAT termasuklah Anak Raja Dagang buat lah sesuatu...


SALAM RAKYAT! SALAM PERJUANGAN!
DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT!

No comments:

Post a Comment