“…maka adalah Beta ini tiadalah sedua Beta harapkan yang sebelah Hulu hanyalah Orang Besar-Besar Beta di Raub akan membela pelihara sebelah Hulu,itupun dengan segala-gala anak Raja-Raja Dagang kerana Beta sebab boleh menjadi Raja dengan pertolongan daripada orang dagang. Maka itulah kita maalumkan kepada sekelian Dato’-dato’ dan Raja-Raja Dagang maka adalah Beta ini wallahi wabillahi tiadalah Beta berubahkan beralih bagaimana yang dipersumpahkan dahulu itulah adanya. Suatu pun tiada tanda khatnya hanyalah doa fi kulli waktin wahi itulah adanya”.

Blog ini mengutarakan isu-isu semasa yang berlaku di daerah Raub, khususnya & di seluruh negara amnya. Ada mata, pandang. Ada telinga, dengar. Ada akal, nilai. Ada BERANI, tegur-tegurkan.

UNTUK SEMUA YB DI PERINGKAT ADUN DAN PARLIMEN,


JIKA BENAR BERJUANG UNTUK RAKYAT, SILA KELUAR DARI PARTI MASING-MASING... JADI WAKIL RAKYAT BUKAN WAKIL PARTISAN!!!!

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT OLEH RAKYAT!

Search This Blog

17 December 2010

JANGAN ANGKUH DAN BONGKAK

Salam Rakyat! Salam Perjuangan!

Pernahkan kalian mempunyai seorang kawan yang ANGKUH, BONGKAK? Jika kita mempunyai seorang kawan yang ANGKUH dan BONGKAK, maknanya ikatan persahabatan itu tidak akan berkekal lama. Pasti akan terlerai akhirnya. Ini la delimma yang dipikul dek PAS Raub ketika ini. PRU semakin hampir... Dedengar khabo DAP 'liat' nak serahkan pencalonan kerusi Parlimen kek kengkawan dio.... PAS Raub dah runding tetapi nampaknya perangai DAP serupa juga Ameno dan sekutu dia. Malah dengan bongkak leh kato DAP tak harap sangat undian ahli-alhli PAS yang dihitung cuma 10% kata dema. Sudah bongkak nampak!!!! Ingat sikit dalam PRU yang lalu DAP perlu hingat undi deme perolehi itu datangnya dari ahli-ahli PAS dan orang Melayu atas pagar! Di kampung-kampung tradisional di Raub nuuu... masih ada RAKYAT yang menyokong PR! Orang Melayu di atas pagar itu pangkah DAP dalam PRU lalu juga adalah disebabkan oleh kempen sekutu anda iaitu PAS dan PKR. Renungi semula siapa ahli-ahli PAS dan PKR secara majoritinya di Raub dan siapa penduduk kampung-kampung tradisional tuh.

Den raso selama hidup den di Raub nuu... Sudah puluhan tahun DAP cuba nasib dalam PRU... Tetapi gagal! Dalam PRU akan datang, mampukah DAP mengaut undi sepertimana PRU yang lepas? Den bagi kat DAP 90-10. Secaro optimis den kato 90% undi Melayu yang dahulunya rela hati pangkah 'ROKET' akan memihak kepada calon BN. Den bukan nak ugut, tapi den pecayo bonar itu yang akan berlaku. Donga kaba pulak laie DAP nak calonkan orang Melayu dalam PRU akan datang? Donga laie anak orang yang punya pengaruh gak di Raub nuuu....waris den juo. Deme lotak la....den nak tengok.... Tindakan DAP Raub akan menjadi BUAH MAUT BeEnd menghentam PR dalam kempen-kempen mereka....diiring lak dek isu KETUANAN MELAYU. Malah tompias kono pado rakan komponen PR sondiri. Tak tau lo jiko ada sorampang duo mata atas tindakan DAP tu. Kalo ado, akan pasti urang Melayu di Raub beralih arah. Den ni tak biaso dongan sepak terajang politik di Raub nuuu tapi tau camano raso sepak terajang urang Melayu. Jiko DAP ondak lotakkan juo calon yang dicadang-cadangkan tu dalam PRU akan datang ni, kalian akan lihat 'TSUNAMI' di Raub. Bukan setakat DAP yang hanyut...semuo komponen PR akan terbabit juo.... PR akan ditalkinkan di Raub.

Den heran dalam ungkapan PR 'bekerjasama', 'bersatu' dan 'setiakawan' seolah-olah hanya di atas kertas. Ini melihatkan DAP masih ada KETIDAKPERCAYAAN terhadap PAS. Dalam konteks ini, apa yang DAP takutkan? Jangan ingat orang-orang Cina akan lari jika PAS bertanding kelak. Kalau lari, ini menunjukkan bahawa wujudnya sentimen. Melayu ke Cina ke India ke Orang Asli ke.... kita semua adalah RAKYAT. Kita mahu hidup di bumi Malaysia ini dengan sejahtera dan aman damai dan tanpa SENTIMEN! Kalau den jadi calon PAS...monang la pulak dan jadi lak MP Raub, sudah pasti den akan renungi semulo PIAGAM MADINAH. Den minto DAP baco apo dio PIAGAM MADINAH tu.... Walau dah lamo iyo ada sebona eh piagam itu buleh diaplikasikan hinggo kiamat! Dalam piagam itu termaktub JAMINAN kepada masyarakat bukan Islam. Sobab itu kalau ado politikus bukan Muslim lafaz ayat-ayat Al-Quran, jangan lafaz juo....dalami apo kehondak ayat-ayat tu dan selami maksud yang sebona eh. Tak tau bertanyo!

Berbalik kepado kerusi Parlimen Raub nuuu.... Ia bukannyo milik sesapo! Ia milik RAKYAT. Pernah ke DAP buat pungutan suara ke semua tompek untuk mencalonkan calon dio? Buat Renungan PR, sekarang bukan masa untuk ikut sedap hati anda! sekarang kena ikut kehendak sebenar rakyat! Jangan nak seronok letak calon......buat la kerja risikan sikit.....

Untuk RAKYAT di Raub.... Kalian tahu kekuatan sepak terajang kalian dalam politik ni.... Ingatkan nasib anak-anak kocik yang akan membesar, bersekolah, masuk universiti, keluar cari kerja..... ADAKAH PROSES MASA ITU AKAN DILALUI DENGAN MUDAH SEKIRANYA KEADAAN DAN NASIB KITA AKAN KEKAL SEBEGINI?

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT
SALAM RAKYAT!

No comments:

Post a Comment