“…maka adalah Beta ini tiadalah sedua Beta harapkan yang sebelah Hulu hanyalah Orang Besar-Besar Beta di Raub akan membela pelihara sebelah Hulu,itupun dengan segala-gala anak Raja-Raja Dagang kerana Beta sebab boleh menjadi Raja dengan pertolongan daripada orang dagang. Maka itulah kita maalumkan kepada sekelian Dato’-dato’ dan Raja-Raja Dagang maka adalah Beta ini wallahi wabillahi tiadalah Beta berubahkan beralih bagaimana yang dipersumpahkan dahulu itulah adanya. Suatu pun tiada tanda khatnya hanyalah doa fi kulli waktin wahi itulah adanya”.

Blog ini mengutarakan isu-isu semasa yang berlaku di daerah Raub, khususnya & di seluruh negara amnya. Ada mata, pandang. Ada telinga, dengar. Ada akal, nilai. Ada BERANI, tegur-tegurkan.

UNTUK SEMUA YB DI PERINGKAT ADUN DAN PARLIMEN,


JIKA BENAR BERJUANG UNTUK RAKYAT, SILA KELUAR DARI PARTI MASING-MASING... JADI WAKIL RAKYAT BUKAN WAKIL PARTISAN!!!!

DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT OLEH RAKYAT!

Search This Blog

26 February 2010

PENDIDIKAN:JATUH DAN BANGUN

Anak Raja Dagang sentiasa mengikuti perkembangan pendidikan negara tercinta ini dari masa ke masa. Pada suatu ketika martabat pendidkan negara diangkat ke antarabangsa..pendidikan bertaraf dunia la konon. Namun mungkin para ibu bapa tidak menyedari bahawa pendidikan hari ini sedang 'nazak'. Petikan ini Anak Raja Dagang dapat dari http://greenboc.blogspot.com/2010/02/potong-bajet-pelajaran-lebihkan-permata.html

Baru-baru ini, akhbar arus perdana melaporkan Rosmah bersama program 'Permata Negara' anjurannya telah mengadakan Kursus Pengenalan Permata untuk Jemaah Nazir Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) di salah sebuah hotel, di Bangi, Selangor.

Era Pakatan difahamkan, Permata Negara ini akan diambilalih oleh KPM bermula tahun depan.

"Belanjawan peruntukan untuk program Permata Negara boleh diadakan pula dan ia diadakan di hotel pula, namun, daripada di suatu segi lain, kursus untuk para guru dikurangkan atas alasan berjimat cermat," tambah beliau.

Sumber yang bekerja sebagai guru itu berkata, peruntukan untuk para guru yang berkursus itu telah dibekalkan sepotong kuih dan secawan kopi atau teh untuk minum pagi dan petang,

"Kami dapat nasi bungkus satu lauk dan sayur dengan air kosong untuk makan tengah hari, semua itu atas alasan berjimat cermat, tetapi bagaimana pula dengan isteri Najib?" soal beliau lagi.

Dalam keadaan Kementerian Pelajaran Malaysia melakukan amalan perbelanjaan yang ibarat "kais pagi makan pagi, kais petang makan petang" Maka Kementerian Pelajaran dibebani dengan satu lagi program 'sampah' yang sebegini. Permata Negara??? Tidak cukupkah dasar-dasar yang diideakan oleh menteri-menteri kabinet sehinggakan terpaksa menggunapakai idea Rosmah? Apa objektif program ini. Mana kredibiliti menteri pelajaran, menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat dan menteri penerangan, komunikasi, kebudayaan dan warisan??? Kelian tak ada program ke sehingga sanggup membiarkan seorang yang bukan bertaraf menteri melahirkan 'Program Permata'. Dalam keadaan ekonomi yang 'lemas' ini masih ada program besar dibuat???

Pendidikan adalah sektor penting untuk melahirkan warga Malaysia yang punya kualiti rohani, fizikal, jasmani dan intelek yang mantap. Tetapi nampaknya sektor ini tidak berharga di mata Najib. Yang berharga di mata beliau...cuma Program Permata.

Jika dahulu, golongan guru dan menengah bangkit menuntut kemerdekaan salah satu puncanya adalah kerana Inggeris telah mengabaikan pendidikan anak-anak Melayu. Ketika itu, anak-anak Melayu kebanyakan(orang biasa, bukan dari keluara bangsawan) tidak berpeluang merasai pengalaman Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn menimba ilmu hingga ke luar negara. Hari ini, suasana itu kembali berulang....roda yang berputar sudah kembali ke titik 50 ke 60 tahun dahulu. Mana pertubuhan guru punya suara??? Ramai geguru lebih minat berpolitik. Ramai jugak le yang jadi pencacai UBN.

-akan bersambung-


No comments:

Post a Comment